Wat is praktijkspeuren?

Welkom op Praktijkspeuren.nl!

Bij Praktijkspeuren werkt een hond, samen met zijn geleider (handler) een menselijk spoor uit. De hond werkt hierbij in tuig aan een lange (speur)lijn. In de speurtraining heeft iemand een bepaalde route gelopen en zich verstopt aan het eind van het spoor. De speurhond krijgt vooraf diens geur aangeboden.

Het doel is het zo snel en effectief mogelijk vinden van deze vermiste persoon. Daarbij leert de hond de specifieke geur van 1 persoon te volgen, en geuren van andere mensen (en dieren) te negeren. Uw hond wordt daarbij zowel geestelijk als lichamelijk flink aan het werk gezet!

 

Hard werken voor hond én handler

U gaat zelf ook aan de slag; u bent als handler druk met het observeren en interpreteren van de lichaamstaal van uw speurhond. Want de route is voor u onbekend, u zult moeten vertrouwen op de neus van uw hond!
Tijdens de lessen leert u hoe u de speurlijn het beste kunt hanteren, hoe te reageren als de hond het spoor bijster is en u leert alles over de invloeden van verschillende weers- en omgevingsomstandigheden. Praktijkspeuren vraagt om een zorgvuldige opbouw van de lessen. Daarom is het belangrijk dat u les krijgt van een gediplomeerd instructeur.

 

Alle honden zijn welkom!

Alle honden zijn welkom bij onze speurtrainingen. Ongeacht ras of kruising en of de hond nu wel of niet eerder een (gehoorzaamheid)cursus heeft gevolgd..... Ook de leeftijd van uw hond is niet van belang. U kunt al komen speuren met een pup van 8 weken, maar ook met een senior van 10+. Honden die fysiek beperkt zijn door bijvoorbeeld gewrichts- of andere problemen, kunt u op deze manier toch een mentale uitdaging geven. Tijdens de lessen zult u zien hoe het concentratie- en doorzettingsvermogen steeds groter wordt. Het vinden van de ‘vermiste’ wordt de ultieme beloning voor uw hond! Daarnaast is het een goede uitlaatklep voor actieve honden, en groeien de wat onzekere types in hun zelfvertrouwen.

 

Speurles is maatwerk

Bij de speurlessen houden we rekening met de wensen en mogelijkheden (conditie) van hond én handler.
Voor de één is praktijkspeuren puur genieten van deze activiteit met zijn hond in de natuur. Voor de ander dé fysieke en mentale energieverbrander voor de hond en workout voor zichzelf. Of het middel om te werken aan de band met de hond. Een hobby, een serieuze sport, praktijkspeuren omvat het allemaal.
Iedereen werkt dus aan een persoonlijk trainingsdoel. Maatwerk dus!
Dit is ook de reden dat de lessen niet in groepsverband worden gegeven, maar één op één, of eventueel in een tweetal.
De vorderingen van de speurcombinatie worden na elke les door de instructeur bijgehouden in een zgn. speurrapport. Er wordt genoteerd hoe de weersomstandigheden waren, hoe de sporen waren opgebouwd, wat er goed ging en/of wat er mis ging en waarom. Zo wordt elke les voortgeborduurd op de resultaten van de vorige les. Zoals we al vermeldden: les op maat dus!